Dalarna där tradition möter innovation

Dalarna har funnits länge. Redan på 1100-talet omnämns området av norrmän som ”Järnbararland”. De södra delarna industrialiserades tidigt och organiserades till ett gemensamt område vid namn Bergslagen. Områdena utanför Siljan och Dalälven, och Finnmarken ovanför Orsa, förblev däremot ända in på 1800-talet rena nybyggarområden. Dalarnas län och landskapet sammanfaller vad gäller gränserna. Sedan den nya kommunindelning från 1971 består Dalarna av 16 kommuner, som tar sina namn från den mest inflytelserika tätorten i respektive område.

Dalarna består ända sedan mitten av 1600-talet av en mängd socknar, som än idag behållit sina namn. Socknarna är grupperade efter i vilket väderstreck de ligger och således hör till sydöstra Dalarna bland annat: Säter, Husby, Stora Skedvi, Sundborn, Svärdsjö och Torsång. En av de äldsta städerna är Hedemora, som fick sin stadsbenämning redan på 1400-talet. Denna stad är fortfarande en viktig tätort i södra Dalarna, fastän de två större städerna Borlänge och Falun blivit den vanligaste arbetsorten för dalaborna. Under veckodagarna pendlar ett stort antal människor mellan de mindre tätorterna och dessa två större städer, vilket ofta orsakar köbildning på väg 70.

Dalarna har natur och skog i massor

Bo i Dalarna nära natur och kultur

Den som inte känner till Dalarna ställer sig kanske frågan vad folk sysslar med på fritiden. Sport av alla de slag är en fritidsaktivitet som de allra flesta väljer att syssla med. Ishockey, fotboll, skidåkning och simning är vanliga sporter, med triathlon som extra valmöjlighet för den begåvade. Det legendariska Vasaloppet äger rum varje år i mars mellan Sälen och Mora. Musiken är också mycket utbredd med god tillgång till instrumentalundervisning på små och stora musikskolor runt om i länet. Spelmanstraditionen är djupt rotad i Dalarna och det finns årliga spelmansstämmor som är välbesökta. På somrarna bjuder utescenerna i folkparker på uppskattad teater och konserter. Med stora skogar och många sjöar så nära inpå knuten faller det sig naturligt att skogsluffande och fiske är älskade fritidssysslesättningar. Det är naturligt att ge sig ut i skogen när andan faller på.