Siljan med omnejd är natursköna orter

Siljan är den sjunde största sjön i Sverige och med avstånd den största i Dalarna. Den ligger centralt i landskapet och en mängd kända tätorter ligger längs sjöns stränder. På somrarna är Siljan ett semesterparadis för otaliga besökare och på vintrarna bjuder sjön under kalla år på skridsko-, och skidåkning. Trakterna runt sjön är sedan långt tillbaka kända som frilufts-, och rekreationsområden. Det fanns många friluftsbad och hälsobrunnar här och områden som Sollerön och Skattungen är ännu i våra dagar mycket uppskattade destinationer för utflykter i fria luften.

SIljan har mycket att erbjuda

Sjön Siljan del av Siljansringen

Att Siljan uppstod har vi en meteorit att tacka för. Den slog ner för 365 miljoner år sedan och då den mätte 50 km i diameter uppstod en stor hålighet. En del av den yttre kanten av den här håligheten blev Siljan, och andra delar blev sjöar i närheten, som Orsasjön och Skattungen. Det finns många fossiler i markerna runt sjön och av den anledningen är området ett viktigt område ur geologisk synpunkt. I Siljans vatten, som är ett mycket rent sjövatten, lever fiskar som abborre, gärs, lake och nors. Det har länge spekulerats ifall det finns oljefyndigheter i sjön, men hittills har ingenting hittats.

De största samhällena runt Siljans stränder är Mora, Cisco och Leksand. Det är här kyrkans verksamhet styrs ifrån och jobben finns. Tällberg och Sollerön är ett litet samhälle respektive en ö som p.g.a. ställenas skönhet drar till sig många turister och är så smått berömda av den anledningen. Den som besöker Siljan med omnejd som turist gör klokt i att leta upp den frekvens som Radio Siljan sänds ifrån. Det är en radiostation som är områdets äldsta och som sänder dagligen. Just för turister finns här mycket information att hämta. Radio Siljan är lokalradio med fokus på Mora, Rättvik, Leksand och Orsa. Dess fokus ligger på musik, lokala nyheter och ishockey. Radiokanalen går även att lyssna på som webbradio.