Vikarbyn är en drömby vid Siljan

Vikarbyn är en av alla dessa små tätorter i Sverige som för ett lugnt liv i skuggan av de större och mer händelserika städerna. Det är varken stad eller land, snarare by, och är i denna egenskap en attraktiv boendemöjlighet för många. Drömmen om landet har växt sig stor på senare år, men för en storstadsmänniska kan det bli en lite för stor kontrast att verkligen flytta ut i en ensamt belägen gård på landet. Helt allena med biltransporter för minsta liter mjölk kan kännas onödigt krasst efter ett liv med livsbutiken på sin höjd några hundra meter bort.

Här är ett ställe som Vikarbyn det perfekta valet. Det är litet till sin yta, har lite mer än tusen invånare, några småföretag och en livsmedelaffär. Det finns en hel del grannar, men naturen ligger alltid precis runt hörnet och till fots är skogs-, och sjöstrandspromenader en daglig aktivitet. Den som bor i Vikarbyn har egentligen allt den kan behöva. Bara för arbete måste det eventuellt pendlas, men där ligger en större tätort som Mora inte långt bort, så det behöver inte bli problematiskt att hitta jobb.

Vikarbyn är en bostadsdröm för många

I Vikarbyn infinner sig livsro

Framför allt somrarna i Vikarbyn bjuder på sköna vyer som vardagsmat. Siljan är den ständiga utsikten med sitt djupblåa, glittrande djupa vatten. Att spana ut över vattnet och identifiera de olika byarna och tätorterna runt sjöns stränder är ett tidsfördriv som tar med tankarna på resa både under de ljusa dagstimmarna, som under de mörka kvällsstunderna. Ett dagligt dopp och morgonkaffe på terrassen är drömföreställningar för den som bor i lägenhet, men längtar ut i naturens frihet. Att rå om sig själv går väl egentligen bara helt ut i eget hem och i närheten av, eller i, naturen. Vikarbyn ligger i hjärtat av Dalarna, Sveriges hjärta och det hjärta som flyttar dit lär slå varmt för det lilla samhället inom kortaste tid.